Als fervent mountainbiker hoop en verwacht ik dat er een plaats voor bikers is, zoals dat er nu ook al is. Na de sanering is het moment er om een afwisselend reliëf aan te leggen en daar leuke trails op aan te leggen, cfr de mijnterril van Beringen.

Een project waar wij en jullie inspiratie kunnen uithalen, is Bemine in Beringen. Daar hebben ze een oude mijnterril omgevormd tot een avonturenberg / bikepark / wandelparadijs. http://www.bemine.be

MTB is een technische sport, dus moeten wij onze techniek ook kunnen trainen. De moderne parcoursen zitten boordevol technische uitdagingen, zoals kombochten, jumps, drops en rock gardens. Er worden ook best chicken-ways voorzien, voor de minder ervaren bikers.

De ondergrond moet best tegen een portie regen kunnen, want aan modder hebben we niet zo veel. Een goede afwatering is dan ook nodig om alles berijdbaar te houden en het onderhoud te beperken.

Bikers hebben hoogteverschil nodig, dus een gevarieerd reliëf is belangrijk voor ons. Steile wanden, afgewisseld met langere, gematigdere hellingen, zouden ideaal zijn. De trails zouden bochten en afwisselend moeten zijn.

Om conflicten met de andere gebruikers te vermijden, zouden de paden best zoveel mogelijk gescheiden moeten zijn, met een duidelijke markering om de weg aan te duiden en het niveau van de paden aan te geven.

Sport Vlaanderen kan duidelijke bewegwijzering aanleveren. Ik wil jullie ook gerust in contact brengen met de bezielers van het bikepark op de Be-mine.

Ik wens jullie alvast veel succes!!

7 juni 2018 - Kris H