Het huidige gebied is eigenlijk al perfect zoals het is (Wandel- en MTB paden). Als er een vergelijkbaar gebied van wordt gemaakt zal dit voor vele mensen en buurtbewoners welgekomen nieuws zijn.

Ik vind de kleiputten het mooiste natuurgebied van Vlaanderen. Dit door de mooie wandelpaden, technische MTB paden en ongerepte stukken natuur. De hoogteverschillen door het afgraven destijds maken het dubbel zo charmant.
Dit is ook de geschiedenis van het gebied, de putten volledig dicht gooien zou dan ook zonde zijn.

De verschillende soorten (aangevoerde) ondergrond zijn ook een speciaal gegeven, die ook voor extra karakter zorgen van de kleiputten. De grote zandvlakte in het midden geeft je het gevoel van ergens op een steppe te wandelen. Ik denk dat vele hondeneigenaars inclusief hun viervoeter graag over deze zandvlakte wandelen.

Mijn idee:
1) De technische mountainbikepaden moeten absoluut blijven/opnieuw aangelegd worden. Dit is het meest technische parcours van België waar men van alle hoeken van het land naartoe komt om te trainen. Hoogteverschillen moeten er ook in zitten.

2) Opnieuw voorzien van wandelpaden en knooppunten, aangezien dit een druk bezocht gebied is bij wandeltochten. En ook weer, mét de hoogteverschillen.

3) De zandvlakte in het midden zou ik ook terug aanleggen, omdat deze een unieke toets geeft aan het gebied.

4) Grote stukken natuur ongerept laten, zoals het de dag van vandaag is. Niet alles dient kunstmatig en afgemeten aangelegd te worden.

5) Géén commerieel recreatiedomein van maken, want dan is alle charme verloren (de Schorre is al een recreatiegebied dus geen nood om nog zo'n gebied te creëeren).


Mvg Tim Walschaerts

11 juni 2018 - Tim W